Fiskgratäng
Jag har alltid trott att fiskgratäng skulle vara ganska jobbigt att tillaga, men när jag och Andreas hjälptes åt var det inte alls farligt omständigt.

Vi började med att skala och koka potatis, och Andreas gjorde sedan potatismos. Det är ju så basic så där skriver jag inte hur man gör, för alla kan ju göra detta så som de själva tycker passar bäst.
Under tiden sjöd jag 200 g torskfilé (fiskad med krok i Barents hav!) i 1½ dl vitt vin, och 1½ dl vatten och 1½ fiskbuljong tills fisken blev vit och jag uppskattade att den var färdig.
Sedan gjorde jag en sås genom att smälta 2 msk smör i en kastrull och blanda detta med 4 msk mjöl. Var inte oroliga om det verkar bli klumpigt, vispa på duktigt sedan när du blandar i 4 dl av fiskspadet så löser det sig! Blanda också i 1 dl grädde och låt det sedan koka upp i kanske 3 min. Till sist tillsätter du 2 äggulor alldeles innan du häller såsen på fisken som du lagt i en smörjd ugnsform tillsammans med potatismoset. Viktigt att tänka på är att ni inte låter såsen koka efter att ni tillsatt äggulorna eftersom den då kan skära sig.
När allt är klart toppar du allt med lite ost innan den stoppas in i den 250 grader varma ugnen tills osten och moset fått en fin färg (vet att vår ser lite mesigt gratinerad ut, men vi var hungriga!).

Vi började med att skala och koka potatis, och Andreas gjorde sedan potatismos. Det är ju så basic så där skriver jag inte hur man gör, för alla kan ju göra detta så som de själva tycker passar bäst.
Under tiden sjöd jag 200 g torskfilé (fiskad med krok i Barents hav!) i 1½ dl vitt vin, och 1½ dl vatten och 1½ fiskbuljong tills fisken blev vit och jag uppskattade att den var färdig.
Sedan gjorde jag en sås genom att smälta 2 msk smör i en kastrull och blanda detta med 4 msk mjöl. Var inte oroliga om det verkar bli klumpigt, vispa på duktigt sedan när du blandar i 4 dl av fiskspadet så löser det sig! Blanda också i 1 dl grädde och låt det sedan koka upp i kanske 3 min. Till sist tillsätter du 2 äggulor alldeles innan du häller såsen på fisken som du lagt i en smörjd ugnsform tillsammans med potatismoset. Viktigt att tänka på är att ni inte låter såsen koka efter att ni tillsatt äggulorna eftersom den då kan skära sig.
När allt är klart toppar du allt med lite ost innan den stoppas in i den 250 grader varma ugnen tills osten och moset fått en fin färg (vet att vår ser lite mesigt gratinerad ut, men vi var hungriga!).
Kommentarer
Trackback