Kemi B föreläsning 2 (16 jan 2012)

Ja idag hade vi faktiskt 2 föreläsningar! Den första var ju bara lite av en introduktion, men den följdes upp av en vanlig en där de gick igenom ämnesklasser och funktionella grupper!

Organiska ämnen (ämnen som innehåller kolväten) delas in i ämnesklasser efter deras funktionella grupper.

Fuktionell grupp: atom/grupp av atomer som ger föreningen typiska fysikaliska och kemiska egenskaper.

ALKOHOLER, FENOLER OCH ETRAR

Alkoholer är polära och har vätebindande förmåga. De består av syre bundet till en hydroxigrupp (H) samt en alkylgrupp (R). Det finns olika sätt att beskriva alkoholers struktur; antingen som envärda, tvåvärda eller trevärda alkoholer beroende på antalet -OH grupper, eller så kan man beskriva dem som primära, sekundära och tertriära. Här är det istället antalet alkylgrupper kolatomen binder till som avgör namnet.


Fenoler består av en syreatom bunden till en aren och en hydroxigrupp. De är svaga syror på grund av att de, när de kommer i kontakt med vatten, avger en vätejon och bildar oxoniumjoner. Alla sura lösningar har nämligen ett överskott av oxoniumjoner. Ett exempel på en fenol är hydroxibensen som även kallas karbolsyra och är ett av de första desinfektionsmedlen!


Etrar
består av en syreatom bunden till två alkylgrupper (R). De har ingen vätebindningsförmåga, och eftersom de inte då vätebinder till varandra har etrar oftast en låg kokpunkt. (Vätebindning är ju, som ni kommer få läsa i mina framtida inlägg om Kemi A, en mycket stark dipolbindning.) Etrar kan framställas från alkoholer i kondensationsreaktioner (betyder typ att en liten molekyl avspaltas) Exempelvis kan vi ta etanol+etanol som under inverkan av värme blir till dietyleter och vatten. Dietyleter är för övrigt det som vi vardagligt kallar eter och som tidigare användes som narkosmedel. 


Oxiderar vi alkoholer får vi karbonylföreningar. En karbonylgrupp är en dipol. (BILD NEDAN)


Som oxidationsmedel kan man använda exempelvis natriumdikromat (Na2Cr207) i sur lösning eller kaliumpermanganat (KMNO4) också det i surlösning. (eller blir det sur lösning, jag vet inte? Se sidan 129 i boken)

Aldehyder kan framställas från karboxylsyror genom reduktion. Och som reduktionsmedel här kan man exempelvis använda litiumaluminiumhydrid (LiAlHy) som också kan förkortas (LAH) Men gör vi det sade våra lärare att då ska vi hålla hårt i hatten, för det är nämligen ett kraftfullt reduktionsmedel. Aldehyders namn slutar alltid på -al.


Ketoner har ändelsen -on i namnet. Exempelvis har vi aceton (propanon).


Även om jag inte tycker aceton luktar särskilt gott påstår iaf Annika och Gunilla att ketoner och aldehyder ofta ska lukta väldigt gott, och används inom parfymindustrin.

Karboxylsyror är svaga syror. Exempelvis har vi här etansyra/ätticksyra (CH3COOH) som tillsammans med vatten bildat etanoat (CH3COO-) som är ett syrasalt, samt oxoniumjoner (H3O+)



Vi har också metansyra/myrsyra som vi finner i brännässlor och myror, och smörsyra/butansyra (CH3CH2CH2COOH).


Fettsyror
: är karboxylsyror med minst 4 kolatomer.

Mättad fettsyra: Det finns inga dubbelbindningar utan endast enkelbindningar. Exempelvis stearinsyra (C17H35COOH)
Enkelomättad fettsyra: Innehåller en kol-kol dubbelbindning. Exempelvis oljesyra (9-cis-oktadekensyra, C17H33COOH) Jag berättar mer om Cis-form och isomeri och sånt där imorgon!


Om oljesyra mättas med väte erhålls stearinsyra! Detta sker i en additionsreaktion.

Fleromättad fettsyra: Innehåller flera dubbelbindningar. Här har vi till exempel linolensyra som är en 18:3-fettsyra. Det innebär att den har 3 dubbelbindningar och 18 kolatomer. Man kan också kalla den för en omega-3 fettsyra (omega är sista bokstaven i grekiska alfabetet och man räknar alltså bakifrån från metyländen tills man kommer till den 1a dubbelbindningen i molekylen)

Bensoesyra är en aromatisk karboxylsyra som finns i exempelvis lingon och hjortron. Fungerar som ett naturligt konserveringsmedel - E-201.


Flerfunktionella föreningar: ex. hydroxisyra och aminosyra
2-hydroxi-propansyra (mjölksyra)

2-amino-propansyra (alanin)


Estrar ger många frukter deras dofter. Framställs från karboxylsyra och alkohol i en kondensationsreaktion.



När man namnger en ester börjar man med alkoholens alkylgrupp följt av syrasaltets namn, som etylbutanoat "ananasdoft"



Vaxer är estrar mellan fettsyror och alkholer med långa kolväte-kedjor. De är opolära, dvs. hydrofober.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0